Prosty sposób na zakwaszenie organizmu

Wielu ludziom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy dopiero wtedy, gdy stają się one tak uporczywe,  że uniemożliwiają nam normalne  funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest,  a pomimo to dolegliwości i tak nie ustępują. Niewielu z nas wie, że mogą być one wynikiem zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest efektem błędnego sposobu odżywiania się. W sklepach dostępnych jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także znaczne ilości mięsa, nabiału i  zbóż,  co źle wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby zabezpieczyć nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.


Różne płyny, znajdujące się w ludzkim organizmie mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Właściwy odczyn krwi mieści się ww normie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta wynika z odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie należy mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, ponieważ każde odchylenie od zakresu właściwego pH krwi może powodować bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem zagrażającym zdrowiu i życiu, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie  z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania prawidłowej diety.
Jak już wcześniej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest skutkiem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od efektu  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, stosowanie używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać całe mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, obniżenie nastroju, nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z trawieniem, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Mnóstwo  ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu stosowany jest papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy sprawdzić pH moczu kilka razy w ciągu dnia rozpoczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem.  Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.


Odkwaszenie organizmu to często ogromny wysiłek, gdyż wiąże się niestety z bezwzględną potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania niemałych  ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W tego typu  przypadkach doskonałym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób  ten zawiera pierwiastki równoważące pH ciała takie jak cynk, magnez i potas. Pomagają one między innymi zredukować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową  pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie  w dobrej  kondycji. Odpowiadają również  za prawidłowy metabolizm  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Opłaca się sprawdzić, czy dokuczające nam dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.