O alkoholach kraftowych z pewnością słyszał każdy z was. Niewiele jednak osób wie, czym dokładnie się tego rodzaju alkohole charakteryzują. Jest szereg czynników, które definiują wybrany przez nas alkohol – czy to piwo, czy wódkę czy jakikolwiek inny – jako kraftowy. W naszym poniższym artykule, dokładnie przybliżymy państwu czynniki które wpływają na to, że wybrany alkohol może zostać określony mianem kraftowego. Zwrócimy uwagę nie tylko na rodzaj składników, które są wykorzystywane do jego produkcji, ale także na sam jej proces.
Piwo kraftowe – czyli jakie?
W przypadku kiedy używamy pojęcia alkohole kraftowe, najczęściej myślimy o piwie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ to właśnie ten trunek na półkach sklepowych spotykamy najczęściej. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że koszt produkcji piwa kraftowego jest znacznie niższy, niż na przykład ma to miejsce w przypadku kraftowej wódki. Piwo kraftowe jest także produkowane na nieco większą skalę, niż wspomniana wcześniej wódka. Nie oznacza to jednak, że w każdym supermarkecie będziemy w stanie dokonać zakupu kraftowego piwa. Podobnie jak w przypadku innych tego rodzaju alkoholi, również w przypadku piwa kraftowego, proces jego produkcji oraz sama receptura, objęte są tajemnicą. Z reguły piwo takie produkowane jest w małych, lokalnych zakładach rzemieślniczych.
Jak produkowana jest wódka kraftowa?
Skoro wiemy już, jakie czynniki wpływają na to, że piwo może być określone mianem kraftowego, przyjrzyjmy się temu, jak sytuacja wygląda w przypadku wódki. Co do zasady, czynniki są takie same. Mowa tutaj o wysokiej jakości surowcach, z których taki alkohol jest produkowany oraz o konkretnej recepturze. Wódka kraftowa również produkowana jest w małych, lokalnych – najczęściej rodzinnych – wytwórniach. Nie znajdziemy jej na półkach sklepowych popularnych marketów. Z reguły możemy ją kupić w małych, osiedlowych sklepach. Jej cena jest też znacznie wyższa niż tej popularnej, którą widzimy codziennie na półkach sklepowych.